مردم استان لرستان نیز همچون دیگر اقوام ایرانی همواره آیینهای شب یلدا را ارج نهاده و از چند روز قبل از رسیدن آن شب، خود را برای برگزاری آیینهای ویژه آن مهیا میکنند.
مردم این استان نیز هر سال طولانیترین شب سال "شب یلدا" را با آداب و رسوم ویژهای سپری میکنند. آداب و رسوم طولانیترین شب سال در آغاز فصل زمستان همواره از گذشتههای دور در جای جای ایران زمین مرسوم بوده وآیینهای ویژه آن نیز توسط مردم هر شهر و دیاری به شکلهای مختلف برگزار میشود.
امشو اول قاره
شب یلدا یا شب چله که مردم این خطه در گویش لری خود به آن " اول قاره " میگویند به همراه آداب و رسوم ویژهای اجرا میشود که از گذشتههای دور نسل به نسل انتقال یافته است.
در شب یلدا بسیاری از پشت بام منازل این شهر مملو از جوانان و نوجوانانی است که با شور و شوق فراوان عبارت "امشو اول قاره" (امشب شب یلدا است) را در شهر طنینانداز کرده و حال و هوای خاص شب یلدا را دو چندان میکنند.
در این شب نوجوانان و جوانان با تاریک شدن هوا به پشت بام منازل همسایه رفته و شالی را به حیاط منزل آویزان میکنند و با سردادن شعار جمعی "امشو اول قاره، خیر د هونت بواره، نون و پنیره و شیره، کیخا حونت نمیره" از صاحبخانه میخواهند تنقلات شب یلدا را در شال آنها بریزد.
تهیه گندم، کنجد و شاهدانه که به اصطلاح عامیانه به آن "گندم شادونه" میگویند، نخود، کشمش، پسته، بادام، گردو و انواع شیرینیهای محلی از جمله تنقلاتی است که مردم این دیار در شب یلدا از آنها استفاده میکنند.
غذای مخصوص مردم لرستان در شب یلدا بوقلمون، گوسفند، سبزی پلو ماهی و خورشت سبزی است. بنا به سنت دیرینه، اغلب خانوادههای لرستانی شب یلدا را در کنار بزرگان طایفه به ویژه پدربزرگها و مادربزرگهای خود سپری میکنند.
تفال به دیوان حافظ
خواندن دیوان حافظ و تفال به آن، شاهنامه فردوسی و داستان سرایی از دیگر آدابی است که در شب یلدا زینت بخش محافل گرم مردم این دیار بوده و از محبوبیت ویژهای نیز نزد مردم برخوردار است.
یکی از سنتهای دیرینه مردم این دیار در شب یلدا رفتن به پشت بام منازل و طلب کردن تنقلات شب یلدا ست.
قاشقزنی
یکی دیگر از رسوم دیرینه مردم این دیار در شب اول قاره سنت قاشق زنی است. دراین آیین نیز افراد با پوشاندن سر و صورت خود به درب منازل رفته و با به صدا در آوردن قاشق صاحب خانه را از حضور خود آگاه میکنند. در این هنگام صاحب خانه نیز به میمنت این شب مقداری از تنقلات و شیرینی خانگی را در ظرف آنان میریزد.
در لرستان مردم در شب چله «گندم شیره» میخورند که گندمی است که در شیره میخیسانند و زردچوبه و نمک را با آن مخلوط میکنند؛ سپس آن را روی ساج برشته میکنند و همراه خلال بادام، گردو، کشمش، سیاه دانه و کنجد مخلوط میکنند و میخورند.
یکی دیگر از رسوم زیبای لرها به این شکل بوده که پسران کوچک و نوجوان شب یلدا بر پشت بام خانهها میرفتند و کیسهای را به همراه طنابی از سوراخ دودکش خانهها به داخل آویزان میکردهاند و شعری محلی میخواندند با این مضمون که:
- صاحبخانه، انشاءالله خیر به خانه ات ببارد و کدخدای خانهات نمیرد. چیزی بده این پسر کوچک بیاورد.
صاحبخانه از تنقلاتی که برای شب چله تدارک دیده بود داخل کیسه میگذاشت و گاهی پیش آمده که صاحبخانه برای مزاح دختر خردسال کوچکش را در کیسه گذاشته و آن پسر کیسه را کشیده بالا و این آشنایی در خیلی از موارد باعث ازدواج در بزرگسالی میشده است.